12 % av hushållens konsumtion var livsmedel år 2018. Andelen har halverats sedan 1960-talet

I nationalräkenskaperna redovisas hushållens konsumtionsutgifter. Det vill säga utgifterna för alla varor och tjänster vi köper till våra hushåll.

År 2018 använde vi 12 % av de totala konsumtionsutgifterna för att köpa livsmedel och alkoholfria drycker. Vi lade 3 % på alkoholhaltiga drycker och tobak. Restaurangbesök, cafébesök, hotell och annan övernattningsservice stod för 7 % av de totala konsumtionsutgifterna.

hushållaLivsmedlens andel av de totala konsumtionsutgifterna minskar

Den andel av hushållens utgifter som bestod av livsmedel och var 25 % år 1963. År 2018 var alltså andelen 12 %. Den andel av konsumtionsutgifterna som består av livsmedel har alltså halverats de senaste 55 åren. Går vi tillbaka till slutet av 1940-talet var andelen för livsmedel högre, ungefär 40 %.

//Ann-Marie Karlsson

hushållas

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s