Mjölkproduktionen i norden ökar mest i Danmark

mjölkpronordenMellan åren 1995 och 2018 har mjölkproduktionen ökat  i norden.  Den ökar mest i Danmark medan den minskar  i Sverige och Norge. I Finland är produktionen relativt konstant.

Mjölkkvotsystemet inom EU upphörde i mars år 2015. Från och med april 2015 har alltså mjölkbönderna i EU kunnat öka sin produktion av mjölk utan att riskera att behöva betala om de överskred sin kvot.

Mjölkproduktionen var relativt konstant inom EU:28 mellan åren 2006 till 2011.  Efter det att det blev klart att mjölkkvoterna skulle upphöra har produktionen ökat. Under mjölkproeu28hela perioden från år 2006 och till år 2018 har produktionen av mjölk ökat med 18 %. Det producerades knappt 160 miljoner ton mjölk inom EU år 2018.

Om jag studerar utvecklingen land för land kan jag se att mellan åren 2007 och 2018 har mjölkproduktionen ökat mest  i Cypern och Luxemburg. Den totala produktionen av mjölk är dock låg i dessa länder. Det är därför mer intressant att studera tredjeplatsen och se att mjölkproduktionen i Irland har ökat med 51 procent. Därefter följer Belgien, Polen och Nederländerna.

Kvantiteten mjölk har ökat mest i Tyskland med 5 miljoner ton, följt av Nederländerna och Polen med drygt 3 miljoner ton vardera.

Mjölkproduktionen har minskat i Sverige, Grekland, Bulgarien, Slovakien och Kroatien.

När jag gjort jämförelsen mellan EU:länderna jämförde jag produktionen år 2018 med ett treårsgenomsnitt av produktionen åren 2006-2008 för att eventuella variationer inte skulle störa startåret. Statistiken finns att hämta på Eurostats webbplats. Du hittar en länk dit till höger på sidan.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion, Internationellt och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mjölkproduktionen i norden ökar mest i Danmark

  1. Pingback: Mjölkproduktionen i norden under första halvåret 2019 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s