Jordbruksmark och jordbruksföretag efter juridisk form

areal ftgformaEn fråga i den strukturundersökning som genomfördes inom EU år 2016 handlade om företagsform. Statistiken finns i Eurostats statistikdatabas. Du hittar en länk till höger på sidan.

Resultaten visar såväl antalet jordbruksföretag som den brukade jordbruksmarken fördelade efter företagsform. Jordbruksmark är summan av åkermark och betesmark.

Resultaten visar att:

  • 96,3 % av alla företag brukas av fysiska personer, det vill säga enskilda näringsidkare. Dessa företagare brukar 67 % av jordbruksmarken. Det innebär i genomsnitt 12 hektar jordbruksmark per företag.
  • 2,8 % av alla företag brukas av juridiska personer. Dessa företag brukar 22 % av jordbruksmarken. Det innebär i genomsnitt 131 hektar jordbruksmark per företag
  • 0,8 % av företagen brukas av grupper av fysiska personer. I Sverige har vi sett denna företagstyp som ovanlig men paralleller skulle kunna vara enkla bolag eller handelsbolag. Dessa företag brukar 6 % av jordbruksmarken. Dessa typer av företag är vanligast i Tyskland, Frankrike och Finland.
  • 0,1 % av företagen består av allmänningar som som drivs självständigt under en egen ledning. Denna typ av företag brukar 5 % av jordbruksmarken inom EU. Det innebär 685 hektar per företag. Företagsformen är vanligast i Grekland, Bulgarien, Rumänien och Kroatien.

//Ann-Marie Karlsson

areal ftgform

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Företag och företagare, Internationellt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s