Jordbrukets företagsinkomst 2018 den lägsta sedan 1993

Förra veckan publicerade vi officiell statistik om jordbrukets ekonomi den ekonomiska kalkylen för jordbrukssektorn år 2018.

Den varma och torra sommaren 2018 påverkade jordbruket i stor omfattning. Skördarna av spannmål och oljeväxter var mycket låga. Grovfoderbristen orsakade problem för djurhållare och priserna för grovfoder, halm och spannmål steg kraftigt.  Utöver ökade foderkostnader har kronans värde försvagats vilket bidragit till kostnadsökningar för till exempel drivmedel. Samtidigt har kronans feaa19aörsvagning lett till att stöd och ersättningar ökat i kronor räknat. Till detta kan läggas det krisstöd för torkan på 0,4 miljarder kronor som betalats ut.

År 2018 minskade jordbrukets produktionsvärde med 1,8 miljarder kronor eller 3 % jämfört med 2017. Det bör påpekas att I EAA-kalkylen värderas även företagens egna grovfoderproduktion. Värdet av foderproduktionen som används inom sektorn återkommer sedan som en kostnad i kalkylen.

Kostnadsökningar

Samtidigt som produktionsvärdet minskade, ökade kostnaderna för insatsvaror och tjänster med 2,3 miljarder kronor eller 5 % jämfört med 2017. Foderkostnaderna ökade med 2,0 miljarder kronor eller 16 %. I foderkostnaden för 2018 ingår allt egenproducerat foder och foder som köpts in från andra jordbruksföretag skördeåret 2018/2019. För foder inköpt från foderindustrin ingår den del som köpts in 2018. Den del som köps in under 2019 kommer att belasta kostnaderna i 2019 års kalkyl. Vidare ökade kostnaderna för el och drivmedel samt utsäde med totalt 0,8 miljarder medan kostnaderna för växtskyddsmedel, underhåll av byggnader samt andra varor och tjänster minskade med totalt 0,7 miljarder kronor.

Resultat

Sammantaget minskade faktorinkomsten, som ska täcka kostnader för löner, arrende, räntor samt eget kapital och arbete med 3,9 miljarder kronor eller 23 % och uppgick till 13,1 miljarder kronor. Företagsinkomsten, som ska täcka kostnader för eget arbete och eget kapital, minskade med 45 % eller 4 miljarder kronor och uppgick till 4 988 miljoner kronor.  Med hänsyn tagen till inflationen är detta resultat det lägsta för jordbruket sedan år 1993.

//Ulf Svensson

eaa19

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jordbrukets företagsinkomst 2018 den lägsta sedan 1993

 1. Marianne Bring skriver:

  Hej!
  Varför använder ni beteckningen ”subventioner” när det borde vara jordbruksstöd eller jordbrukarstöd?

  Mvh
  Marianne Bring
  marianne.bring@live.se
  073-3921952

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s