Så stor del av EU:s jordbruk finns i Storbritannien

eaa19aStorbritannien är, än så länge, ett av de större jordbruksländerna i EU. År 2016 fanns det fanns 185 000 företag i Storbritannien och de brukade i genomsnitt 88 hektar. 89 % av marken brukades för övrigt vid de 52 600 företag som hade mer än 50 hektar.  15 % av driftledarna var kvinnor. 5 % av driftsledarna var yngre än 40 år. Jordbruket i Storbritannien sysselsatte 286 000 årsarbetstider och skapade 31 miljauk1rder i produktionsvärde. Det motsvarar 7 % av EU:s produktionsvärde. Nästan 10 % av jordbruksmarken i EU, 16 miljoner hektar fanns i Storbritannien, men endast 2 % brukades med ekologiska produktionsmetoder. Av jordbruksmarken var 5 miljoner hektar åkermark, varav ungefär hälften odlades med spannmål.

Jordbrukssubventionerna till Storbritannien var 3 986 miljoner euro vilket innebar 7 % av jordbruksstöden i EU:28.

16 miljoner hektar jordbruksmark finns i Storbritannien vilket är 9 % av EU:s jordbruksmark.

75 % av jordbruksföretagen i Storbritannien har djur. Det är bara i Irland, Slovenien, Luxemburg och Rumänien som andelen är större. Antalet får i Storbritannien var t.ex. 33 miljoner år 2016. Det innebär att 1 av 3 får fanns i Storbritannien.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s