Medianföretaget har 64 mjölkkor respektive 19 kor för köttproduktion år 2019

Det finns många sätt att räkna på den genomsnittliga koföretagaren. Ett sätt är att beskriva medianen. I diagrammet nedan har jag sorterat företagen efter hur många mjölkkor de har från de minsta till de största. Jag skapade sedan percentiler genom att se hur många mjölkkor som fanns på företagen när jag räknat 10 %, 20 % och så vidare. Medianen är det antal som finns när jag kommit till 50 %. Det vill säga antalet kor för det företag som finns på den punkt där det finns lika många företag som har fler kor som antalet som har färre kor.

Diagrammet från 2019 visar att det företag där det fanns lika många företag med fler som färre mjölkkor (medianen) hade 64 kor år 2019 men endast 19 mjölkkor om jag räknade på samma sätt år 1990. År 1990 var motsvarande antal 19 kor för mjölkföretag och 3 kor för uppfödning av kalvar.

//Ann-Marie Karlsson

percentiler

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s