Jordbruket i Italien, Frankrike och Spanien skapar hälften av jordbrukets bruttoförädlingsvärde inom EU

pengar2Jordbrukets bruttoförädlingsvärde är skillnaden mellan jordbrukets produktionsvärde och kostnaden för  insatsvaror och tjänster. Det innebär alltså enkelt uttryckt totala intäkter minus löpande kostnader i form av t.ex. foder, gödselmedel och drivmedel. Bruttoförädlingsvärdet speglar alltså det värde som jordbrukarna skapar när de använder sina insatsvaror och tjänster. Det är bruttoförädlingsvärdet som när det summeras från alla branscher är bruttonationalprodukten (BNP)

Totalt inom EU är bruttoförädlingsvärdet från jordbrukssektorn 177 miljarder euro år 2018. Tre länder Italien, Frankrike och Spanien svarar för hälften av bruttoförädlingsvärdet. Storbritannien inklusive Nordirland svarar för 6 % av bruttoförädlingsvärdet inom EU:28.

17 av EU:s 28 medlemsländer delar på 10 % av bruttoförädlingsvärdet. Sverige tillhör dessa länder och står för 1 135 miljoner euro.

//Ann-Marie Karlsson

bruttoförädling

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi, Internationellt och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jordbruket i Italien, Frankrike och Spanien skapar hälften av jordbrukets bruttoförädlingsvärde inom EU

  1. Pingback: Det svenska jordbrukets förädlingsgrad påverkades av torkan år 2018 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s