Stora höstsådda arealer i år igen

Årets höstsådda arealer av spannmål och oljeväxter beräknas till 588 500 hektar totalt för riket. Det framgår av den officiella statistik som publicerades i fredags. Det är i nivå med arealerna för år 2018. Det innebär alltså att den första byggstenen som har betydelse för 2020 års skörd finns på plats. Höstsådda grödor avkastar nämligen mer än vårsådda grödor så en stor höstsådd är en del av förutsättningarna  för en god skörd år 2020.

Den här hösten såddes 410 200 hektar höstvete, vilket är i samma storleksordning som förra höstens areal som visade sig vara rekordstor. Årets höstsådda höstveteareal är 8 % större än genomsnittet för de fem senaste åren.

Sådden av höstråg har beräknats till 33 700 hektar. Den överensstämmer i stort sett med förra höstens stora rågareal och är 46 % större än femårsgenomsnittet.

Sådden av höstkorn har beräknats till 21 400 hektar. Den är i nivå med förra höstens stora areal och överstiger femårsgenomsnittet med 20 %. Den höstsådda arealen av rågvete blev 28 800 hektar, vilket är i nivå med både fjolårsarealen och femårsgenomsnittet.

Det har såtts 93 600 hektar höstraps den här hösten. Arealen tangerar både fjolårsarealen och femårsgenomsnittet. Höstrybsarealen har beräknats till 800 hektar.

Även ekologisk höstsådd på samma nivå som ifjol

Den totala höstsådda arealen som odlas enligt reglerna för ekologisk produktion har beräknats till 49 800 hektar, vilket är i nivå med föregående års areal.

Stora höstsådda arealer efter relativt tidig skörd

Även i år fanns det förhållandevis gott om tid till att förbereda markerna för höstsådd, eftersom merparten av årets grödor kunde skördas tidigt. I slutet av september började dock regnväder dra in. Särskilt i Gävleborgs län och i norra Svealand medförde långvariga regnperioder att en del höstsådd uteblev. Det finns även lantbrukare som kommenterar till SCB att de inte kan höstså vete och oljeväxter på grund av att vildsvin förstör grödorna.

//Ann-Marie Karlsson

Höstsådd

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s