De specialiserade mjölkföretagen skapar drygt 30 % av produktionsvärdet i jordbruket i Finland och Sverige

De specialiserade mjölkföretagen svarar i genomsnitt för 17 % av produktionsvärdet inom EU. I Luxemburg svarar dessa mjölkföretag för hälften av produktionsvärdet och i Irland för 46 %. Irland följs av Estland (37%), Finland (34 %) och Sverige (31 %).  I Danmark är andelen 25 %.

De specialiserade mjölkföretagen har minst betydelse i Grekland, Ungern, Spanien, Rumänien och Bulgarien där specialiserade mjölkföretag svarar för mindre än 10 % av produktionsvärdet.

//Ann-Marie Karlsson

specialiserade mjölkföretag

Siffrorna är hämtade från Eurostats databas. De baseras på EU:s sätt att indela företag i typgrupper efter standardiserade intäkter. I alla EU-länder beräknas en genomsnittlig intäkt per hektar och per djur för åren 2011-2015. Beräkningen görs för alla grödor och djurslag som ingår i strukturundersökningen. Denna standardiserade intäkt multipliceras sedan med de djur och de arealer som företagen har i strukturundersökningen år 2016. Intäkterna beräknas på samma sätt som de görs i EAA (Economic accounts for agriculture som visar jordbrukets produktionsvärde). Det innebär att man beräknar ett värde också för grödor som både produceras och förbrukas inom företaget. Intäkterna från mjölkföretagen består alltså inte enbart av sålda varor som mjölk, och slaktdjur utan också av intäkter från vallproduktion.

Förutsättningen för att ett företag ska bli klassificerat som specialiserad mjölkproduktion är att minst 2/3 av de beräknade intäkterna på företaget kommer från mjölk

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi, Internationellt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De specialiserade mjölkföretagen skapar drygt 30 % av produktionsvärdet i jordbruket i Finland och Sverige

  1. Pingback: Intäkterna från skogsbruk är försumbara för specialiserade mjölkföretag | Jordbruket i siffror

  2. Pingback: Korna skuttar ut på bete från 13 300 gårdar i år | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s