Mindre än 1 procent av jordbruksföretagen inom EU skapar 38 % av produktionsvärdet

EU storlekaEU klassificerar jordbruksföretag med hjälp av standardiserade intäkter för de grödor och djur som finns vid företagen. Summan av de standardiserade intäkterna för ett företag motsvarar ungefär det totala produktionsvärdet för företagen. Stöd räknas inte med. De standardiserade intäkterna per djur och per hektar av olika grödor beräknas som ett genomsnitt för fem år. För strukturundersökningen 2016 som redovisas här är produktionsvärdet beräknat på ett genomsnitt av åren 2011-2015.

I diagrammet till vänster visar jag hur stor del av de standardiserade intäkterna, det vill säga produktionsvärdet, som skapas av företag i den största gruppen som EU redovisar. Den består av de företag som har ett produktionsvärde som är 500 000 euro eller högre. Det innebär alltså ett produktionsvärde på ungefär 5 miljoner svenska kronor.

Diagrammet visar tydligt skillnader i andelen stora företag i Danmark, Sverige och Finland. I Danmark skapas 79 % av produktionsvärdet av företagen i denna storleksgrupp, i Sverige är andelen 46 % och i Finland 25 %. I genomsnitt inom EU så är andelen 38 %.

Inom EU finns 116 000 företag i storleksgruppen 500 000 euro eller större. De motsvarar mindre än 1 % av samtliga företag och står för 38 % av produktionsvärdet inom EU. För de 4 miljoner minsta företagen är förhållandet det motsatta. De motsvarar knappt 40 % av företagen men skapar mindre än 1 % av produktionsvärdet.

eu-storleks.jpg

Andelen riktigt små företag är mindre i Sverige, vilket innebär att de 4 340 minsta företagen eller ungefär 8 % av det totala antalet företag står för knappt 1 % av produktionsvärdet.

Ungefär 3 % av företagen eller 2 220 stycken finns i den största gruppen och de skapar 46 % av det svenska produktionsvärdet.

//Ann-Marie Karlsson

SE storleks.jpg

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Internationellt och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mindre än 1 procent av jordbruksföretagen inom EU skapar 38 % av produktionsvärdet

  1. Pingback: Jordbruksföretagarna är äldre nu än på slutet av 1990-talet | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s