Förädlingsgraden för specialiserade mjölkföretag är högre i Danmark än i Sverige och Finland

Förädlingsgraden är kvoten mellan bruttoförädlingsvärdet och produktionsvärdet. Bruttoförädlingsvärdet i sin tur är produktionsvärdet minus kostnaden för  insatsvaror och tjänster. Förädlingsgraden motsvarar alltså hur stor andel av produktionsvärdet som finns kvar när de löpande kostnaderna är betalda. Denna andel är det som blir över för att ersätta arbete, investeringar, eventuella arrendekostnader och kapital.

I november tittade vi på förädlingsvärdet i hela jordbruket och i det här blogginlägget koncentrerar jag mig på specialiserade mjölkföretag. Källan är en jordbruksekonomisk undersökning som genomförs av samtliga medlemsländer inom EU nämligen (FADN).

Förädlingsgrad FADNUppgifterna från FADN visar att förädlingsgraden i Finland är 27 %, I Sverige 30 % och i Danmark 34 % år 2017.

I Irland som ökat sin mjölkproduktion de senaste åren är förädlingsgraden högre 48 %. I Tyskland är den 41 % och i Nederländerna 35 %. Av materialet kan man också jämföra förädlingsgraden för olika storleksgrupper av specialiserade mjölkföretag. Förädlingsgraden är något högre för de mindre företagen jämfört med de större företagen.

Förädlingsgraden för mjölkföretagen går att jämföra med förädlingsgraden för hela i jordbruket från sektorkalkylen. En sådan jämförelse visar att för Danmark och Finland var förädlingraden 6 respektive 8 procentenheter högre för de specialiserade mjölkföretagen medan motsvarande siffra för Sverige var 2 procentenheter.

För de nordiska länderna har jag också valt att titta på utvecklingen för specialiserade mjölkföretag under perioden 2004-2017. Jämförelsen visar att förädlingsgraden sjunkit i Finland till en nivå närmare den som Danmark och Sverige har år 2017. Det låga mjölkpriset år 2009  avspeglas i måttet genom en låg förädlingsgrad detta år. Det finns inte uppgifter för år 2018 ännu, men när dessa publiceras blir det spännande att studera hur torkan påverkat förädlingsgraden.

//Ann-Marie Karlsson

Förädlingsgrad FADNa

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi, Internationellt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s