Jordbruksföretagarna är äldre nu än på slutet av 1990-talet

Jordbruksföretagarna blir äldre. Vi har tagit fram en jämförelse av jordbruksföretagarnas ålder åren 1999 och 2016. Diagrammet visar att antalet jordbrukare minskar i de yngre åldersgrupperna. Den enda grupp där antalet har ökat är i gruppen av jordbrukare som är 65 år eller äldre.

Det totala antalet företagare har också minskat under perioden. Det innebär att när jag jämför andelen företagare i olika åldersgrupper så var 26 % av jordbrukarna yngre än 50 år år 2016. Motsvarande andel år 1999 var 39 %. Andelen jordbruksföretagare som var 65 år eller äldre har ökat från 21 % till 33 % mellan åren 1999 och 2016.

Det bör noteras att juridiska personer inte har en företagare utan enbart en driftsledare så dessa finns inte med i sammanställningen. Jag gjorde dock en egen bearbetning av driftsledarna och kunde se att resultaten inte ändrades nämnvärt om jag tagit med dessa också.

jordbruksföretagare

Men de största företagen då?

Den första frågan jag funderar vidare på när jag såg statistiken ovan är hur det ser ut bland de största företagen. Hur ser åldersfördelning ut i denna grupp? Jag skrev i ett tidigare blogginlägg att företagen i den högsta storleksgrupp som EU delat in företagen Namnlösai (de med en standardiserad intäkt som är högre än 500 000 euro) står för nästan hälften av det värde som produceras i jordbruket i Sverige.

Diagrammet till höger visar åldersfördelningen för de drygt 1 200 enskilda näringsidkare som finns i denna grupp år 2016.

Diagrammet visar att företagarna i denna grupp var i genomsnitt är yngre. Om jag också tagit med driftsledarna också i denna grupp hade jag fått ungefär samma bild.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jordbruksföretagarna är äldre nu än på slutet av 1990-talet

  1. Ping: Andelen jordbrukare 65+ ökar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s