Spannmålsodlingen åren 1989-2019

pacioli, frida, spannmål 105I somras gjorde jag en specialbearbetning av vårt lantbruksregister som visar strukturutvecklingen bland spannmålsodlarna. Den visade som man kan vänta att ett mindre antal företag odlar spannmål samtidigt som de som väl odlar spannmål har en större areal av spannmål på sina företag. Nu har uppdaterat siffrorna för riket med 2019 års dataHavre. År 1989 fanns det drygt 70 000 jordbruksföretag som odlade spannmål. År 2019 var den siffran 22 400. Antalet jordbruksföretag som odlar spannmål har alltså mer än halverats under de senaste 30 åren. Det totala antalet jordbruksföretag har minskat de senaste trettio åren, vilket gör det intressant att också titta på hur stor andel av jordbruksföretagen som odlar spannmål.  År 1989 odlade sju av tio jordbruksföretag spannmål. År 2019 var antalet fyra av tio. Den andel jordbruksföretag som odlar spannmål har alltså minskat.

Arealen spannmål per företag har ökat med 25 hektar sedan år 1989

I genomsnitt odlade ett företag med spannmål 19 hektar år 1989 att jämföra med 44 hektar år 2019. Spannmålsarealen har sjunkit något under perioden från 1,3 miljoner hektar år 1989 till 1 miljon hektar 1018.

spann

Diagrammen ovan finns för samtliga län för åren 1989 till 2018 för den som vill se hur utvecklingen ser ut i det egna länet eller jämföra spannmålsodlingen i Skåne och Norrbotten.

Diagrammen ovan finns för samtliga län i Excel-filen Spannmålsdiagram per län

Om bearbetningen

Blogginlägget bygger på en specialbearbetning av Lantbruksregistret från 1989 och framåt. Data möjliga att analysera på företagsnivå är inte tillgängliga för åren 1996-1999 samt 2002 (för produktionsinriktningar också 2001).

Malmöhus och Kristianstads län har gått samman till Skåne län under den period jag studerar. För att underlätta jämförelserna har jag åren före sammanslagningar summerat dåvarande Malmöhus- och Kristiansands län till Skåne län. Jag har gjort detsamma med Västra Götalands län det vill säga summerat de tidigare Göteborgs- och Bohus län, Älvsborgs län och Skaraborgs län. Jag flyttade samtidigt Mullsjö och Habo kommun till Jönköpings län. I övrigt har jag inte beaktat ytterligare förändringar av länsgränserna.

Eftersom jag återigen bearbetat grundregistren finns det små skillnader framför allt för åren på 1990-talet och början på 2000-talet mellan tidigare publicerade uppgifter och de uppgifter bearbetningen bygger på. De beror främst på smärre skillnader i definitionen av vilka jordbruksföretag som uppfyller kraven för att vara med i Lantbruksregistret. Skillnaderna är små ett par procent för samtliga år utom för år 2000 då skillnaderna är högre. Siffrorna för år 2000 måste därför tolkas med försiktighet.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s