Antalet nötkreatur minskar

Idag har vi publicerat officiell statistik om antalet nötkreatur i december. Statistiken visar att det totala antalet nötkreatur i Sverige var 1 405 tusen i december 2019. Det är 2 koras% mindre jämfört med december 2018. Det är också det lägsta antalet nötkreatur i landet som uppmätts. Framför allt är det färre mjölkkor och kalvar som ligger bakom nedgången mellan december 2018 och 2019.

I december 2019 fanns det 301 000 mjölkkor i Sverige. Det är 4 000 färre än antalet i juni och 12 000 färre än i december 2018. Antalet mjölkkor fortsätter alltså att minska och de senaste två åren har minskningstakten varit lite högre jämfört med de närmast föregående åren.

I december 2019 fanns det 198 tusen kor för uppfödning av kalvar i Sverige. Det är 12 000 färre än i december men endast 2 000 färre än i december 2018. Antalet kor för uppfödning av kalvar minskade något sedan 2018, men är på en nivå som är jämförbar med december 2018 och högre än tidigare år under 2000-talet.

Eftersom vi tar fram uppgifter över antalet både i december och i juni så kan vi se att antalet mjölkkor visar en kontinuerlig minskning, medan antalet kör för uppfödning av kalvar har en årlig cykel där de är fler i juni och litet färre i december.

//Ann-Marie Karlsson

koraa

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s