17 procent av mjölken är ekologisk

Idag publicerarekos vi officiell statistik över animalieproduktionen för helåret 2019. Statistiken visar t.ex. att kvantiteten av den ekologiska mjölk som vägts in vid mejerierna är ungefär lika stor år 2019 som år 2018. 464 200 ton vägdes in år 2019 att jämföra med 465 000 ton som vägdes in år 2018.

År 2019 vägde mejerierna totalt in 2 704 000 ton mjölk. Det är en minskning med 2 % sedan år 2018 då den invägda kvantiteten var 2 760 000 ton. Andelen ekologisk mjölk var ekosaaaungefär lika stor, 17 % åren 2018 och 2019.

Under år 2019 producerade mejerierna 733 tusen ton konsumtionsmjölk och 224 tusen ton syrade produkter. Det är en minskning med 3 % respektive 2 %  jämfört med år 2018.

Jämfört med helåret 2018 minskade produktionen av ost, grädde och mjölkpulver med 2, 5 respektive 6 %.  Det var endast smör som hade en ökande produktion under 2019 jämfört med 2018. Produktionen av smör ökade med 5 % under året.

I det statistiska meddelandet kan du också läsa om slaktens utveckling. Du hittar också alla siffror i vår databas under animalieproduktion respektive ekologisk produktion.

//Ann-Marie Karlsson

 

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s