Intäkter och kostnader i jordbruket 2018 och 2019

Nedan har jag gjort en färgglad beskrivning av jordbrukets lönsamhet i några EU-länder torkåret 2018 och det betydligt bättre 2019. Statistiken bygger på sektorkalkylen eller (Economic account for agriculture) som den heter inom EU.

I den vänstra kolumnen de båda åren finns intäkterna. Jag redovisar intäkter från vegetabilier i mörkgrönt längst ner, före intäkter från animalier i ljusgrönt. Därefter följer de mindre intäktsposterna från jordbrukstjänster och från andra aktiviteter som inte går att särskilja från jordbruk t.ex snöröjning. Den blå ytan visar direktstödens storlek.

Diagrammet visar t.ex. att andelen stöd av de totala intäkterna är störst i Finland och av de länder jag valt att studera minst i Nederländerna. Jag har tidigare skrivit om stödens storlek här.

Den högra bruna kolumnen visar kostnader. Längst ner finns den största kostnadsposten i form av insatsmedel, därefter följer kapitalförslitning det vill säga avskrivningar, lönekostnader, arrendekostnader och räntenetto.

Skillnaden mellan de båda kolumnerna är den delen av resultatet som ska ersätta eget arbete och eget kapital. Diagrammen visar att det besvärliga torkåret 2018 var de kostnader som redovisas i kolumnen till höger större än jordbrukets intäkter exklusive direktersättningarna i Danmark, Sverige, Finland och Tyskland. År 2019 var kostnaderna högre än intäkterna i Sverige och Finland.

//Ann-Marie Karlsson

ekonomi

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Ekonomi, Internationellt och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s