Ekologisk trädgårdsodling

I dagarna släppte vi en rapport som innehåller nya, spännande uppgifter om den ekologiska odlingen av trädgårdsväxter i Sverige. Givetvis ska du genast ta dig an rapporten, men vi tänkte att vi skulle ge några smakprov här på bloggen också…

shutterstock_59972710.jpg

Knappt 10 procent av den svenska äppelskörden var ekologisk 2017

Under år 2017 odlades det ekologiskt på knappt 15 procent av den totala frilandsarealen för trädgårdsodling i Sverige, medan knappt 10 procent av växthusytan användes för ekologisk odling.

Den ekologiska odlingen av trädgårdsväxter har ökat kontinuerligt under det senaste decenniet, både på friland och i växthus.

Den i särklass mest ekologiskt odlade frilandsgrödan var morot, som odlades på 450 hektar, vilket ledde till en skörd på 26 000 ton. Det innebär att en knapp fjärdedel av all svensk morot var ekologiskt odlad 2017. Andra frilandsgrödor med relativt hög andel ekologisk odling var jordärtskocka och vitkål, där 60 respektive 30 procent av skördarna var ekologiskt odlade. Som kontrast har vi sallat och lök, där bara 1 respektive 3 procent av den totala skörden var ekologisk.

Bland växthusgrödorna utmärkte sig kryddväxter och kruksallat, som till 99 respektive 75 procent odlades ekologiskt. För gurka och tomat var andelarna mycket lägre, vilket innebar att vi hade 400 ton ekologisk gurka och 500 ton ekologiska tomater att dela på 2017.

//Jörgen Persson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s