Vi äter ungefär 15 kilo godis per person och år

påskgodis

Uppdaterad inför påsk den 24/3 2021 med preliminära uppgifter för år 2019.

Påskgodiset hör påsken till. Jag läser i tidningarna att vi äter mer godis till påsk än under andra tider på året. I Jordbruksverkets konsumtionsstatistik tittar vi på ett genomsnitt av konsumtionen av olika varor varje år. Vi vet inte hur mycket vi äter månad för månad så vi vet därför inte hur mycket godis vi äter just till påsk.

Av statistiken framgår dock att vi äter mer godis (choklad och konfektyrvaror) nu än vi gjorde på 1970- och 80- talet. Siffrorna för år 2019 är preliminära så det är för tidigt att dra slutsatsen att godiskonsumtionen minskat något mellan åren 2018 och 2019.

Vad statistiken visar är att vi konsumerat runt 15 kilo godis per person och år de senaste åren. Under 1970 och 1980-talet var motsvarande siffra mellan 9 och 10 kilo per person och år. Konsumtionen är något lägre nu än den var 2001-2002 och 2010-2013.

En familj på fyra personer konsumerar drygt 1 kilo godis i veckan

År 2019 konsumerade vi drygt 15 kilo per person och år. Det blir knappt 0,3 kilo per person i veckan. För en familj på fyra personer summerar det till 1,1 kilo i veckan.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s