Obärgade arealer år 2019

Varje år är det en liten andel av arealen som inte blir bärgad som det var tänkt. Omfattningen redovisas i vårt statistiska meddelande om skördar. I genomsnitt för hela landet blev 0,5 % av spannmålsarealen obärgad. Det motsvarar runt 5 300 hektar och är obärgad arealen halvering jämfört med föregående år. De största andelarna oskördade arealer fanns i de fem nordligaste länen, där mellan 4 och 9 % av spannmålsarealen blev obärgad.

Den obärgade arealen av ärter motsvarar drygt 2 % av den totala arealen ärter i landet. Andelen obärgad areal för åkerbönor blev 1 % på riksnivå. För raps och rybs blev andelen obärgade areal drygt 1 % eller 1 450 hektar. Av oljelinarealen beräknas omkring 3 % vara obärgad.

Av de arealer som skulle skördas som grönfoder blev runt 1 400 hektar eller 1,5 % obärgade. Mer detaljerad statistik än så redovisas inte på grund av en betydande osäkerhet i beräkningsunderlaget.

Obärgade arealer för matpotatis beräknades för landet som helhet uppgå till 200 hektar eller drygt 1 %. För potatis för stärkelse beräknades mindre än 5 hektar eller 0 % av arealen vara obärgad.

Problem med viltskador

Många lantbrukare brukar lämna spontana kommentarer när det varit särskilda omständigheter som påverkat skörderesultatet. Kommentarer om skador orsakade av vildsvin, hjortdjur, tranor och gäss förekommer ofta som en förklaring till låga skördenivåer.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s