Stor prisökning på livsmedel mellan mars och april 2020

Mellan mars och april år 2020 ökade prisnivån mätt i KPI för livsmedel med hela 1 %. Under samma period minskade inflationen mätt i KPI med 0.3 % främst beroende på fallande energipriser. De livsmedel där prisökningen är störst,mer än 4 %,är grönsaker och frukt, därefter följde övriga livsmedel och kött. Prisnivån har sjunkit på mjölk, ost och ägg, fisk , samt oljor och fetter. Du kan läsa mer om hur inflationen förändrats i stort i SCB.s pressmeddelande här.

prisnivå

Sedan januari 2018 har prisökningen varit störst för grönsaker där prisnivån ökat med 16 % sedan januari 2018.

prisnivåa

Det senaste åren sedan april 2019 har priserna på livsmedel ökat med 4 %. Under samma period har inflationstakten varit negativ,-0,4 %. Priserna på livsmedel ökar alltså mer än den allmänna prisnivån.

Frukt är den produkt där prisuppgången varit störst det senaste åren med 9 %.Prisnivån för mjölk, ost och ägg minskad med 1 %.

//Ann-Marie Karlsson

prisnivåa

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s