Åkermarkens användning län för län. Vallodlingen dominerar i norr

raps102a.jpgArealen åkermark i Sverige är preliminärt 2 548 400 hektar år 2020, vilket i stort sett är oförändrat jämfört med år 2019. Detta och mycket mer kan du läsa om i vårt Statistiska meddelande om användningen av jordbruksmark. Resultaten är rykande färska och bygger på jordbrukarnas stödansökningar i år.

Spannmålsodlingen odlas i år preliminärt på 33 % av den totala arealen jordbruksmark, medan vall och grönfoderväxter upptar 38 %.

I diagrammet visar jag förändringarna för de stora grödgrupperna mellan åren 2019 och 2020. Arealerna av träda, Baljväxter samt av potatis och sockerbetor har ökat något. Arealerna av vall-och grönfoderväxter och Oljeväxter ha minskat något.

Markanvändningen län för län

Av tabellen framgår att Västra Götalands län och Skåne län har stora arealer av jordbruksmark. Sammanlagt finns preliminärt 895 300 hektar i dessa län, vilket motsvarar 35 % av den totala åkerarealen i Sverige. Arealen åkermark är minst i Norrbottens län med 31 000 hektar. sydast

Nedan kan du se jordbruksmarkens fördelning län för län i cirkeldiagrammen. Det bli tydligt att vall och grönfoderväxter dominerar i norr medan potatis endast odlas i Skåne i någon större utsträckning. Cirklarnas olika storlek motsvarar ungefär hur åkermarkens storlek skiljer sig åt mellan länen. Det blir tydligt att Västra Götalands län och Skåne län har stora arealer av jordbruksmark.

sydasydförklara

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s