Drygt 10 % av alla hushåll i Sverige odlar krusbär

och det är ju så att ”blott Sverige svenska krusbär har”. Så varför inte fira de krusbär som odlas i trädgårdar och fritidshus såhär på nationaldagen. Jag läser i tidningarna att vi är flaggastmånga som i år ägnar oss litet mera åt trädgårdsskötsel. Kanske för att vi har mer tid hemma, kanske för att vi inser att det vi äter inte tillverkas i butiken eller kanske bara för att det känns så äkta att gå ut i trädgården eller på balkongen och plocka några smultron eller litet persilja.

År 2013 gjorde vi en undersökning om Fritidsodling  det vill säga vilka bär, frukt och grönsaker vi odlade i våra trädgårdar år 2012.  Nästan 1,8 miljoner svenska hushåll eller 43 % av hushållen i Sverige odlade någon form av ätbara växter år 2012.

Andelen odlande hushåll skiljde sig åt beroende på boendeform. Medan drygt 60 % av hushållen i småhus, lantbruksfastigheter och fritidshus odlade ätbara växter, var samma andel för lägenhetshushåll 23 %. De vanligaste grödorna var i fallande ordning äpple, vinbär, gräslök, persilja och tomat, som odlades av mellan 15 och 24 % av hushållen.

Krusbär odlas av 432 000 hushåll i Sverige

Krusbär odlades av 432 000 hushåll. Det innebär att krusbär odlades hos ungefär 1 av 10 krusbärhushåll i Sverige. Antalet krusbärsplantor var ungefär 733 000 stycken och år 2012 skördades 1 456 000 liter krusbär. Det blir litet drygt 3 liter krusbär per hushåll för de hushåll som odlade dem. krusbära

Drygt  hälften av krusbären äts färska. Och det är ju så gott att gå ut i trädgården och plocka och äta dem direkt eller kanske njuta av en paj eller kräm. De bär vi inte använder direkt bevarar vi genom att vi  fryser dem eller använder dem till sylt och marmelad. Vi fryser ungefär 25 % av bären, gör marmelad av 10 % och gör saft av resten av bären. De flesta krusbärsbuskarna finns i Götaland där det fanns 360 000 krusbärsbuskar.

//Ann-Marie Karlsson

grönsaka

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s