Normskördar åren 2008-2020

Nu har vi lagt ut normskördar i vår databas. Det gör det lättare att använda statistiken över tid. Här har jag jämfört

  • normskörden som alltså är i de flesta fall ett genomsnitt för 15 år
  • med den faktiska skörden för respektive år för några viktiga spannmålsgrödor. 

Diagrammen nedan visar dels Riket och dels det bästa produktionsområdet, Götalands södra slättbygder. Normskördarna förändras förstås sakta, medan den faktiska skörden förstås visar större variation.

//Ann-Marie Karlsson

normskc3b6rd-2

Om Normskördar

Sedan början av 1960-talet har SCB årligen beräknat normskördar för de vanligaste spannmåls- och oljeväxtgrödorna samt för potatis och sockerbetor

Normskörden i ett område, baserad på regressionsmodellen, beräknas som medeltalet av hektarskördarna enligt skördeskattningarna (leveransuppgifter för sockerbetor från Nordic Sugar) under de senaste 15 åren före det aktuella normskördeåret plus en beräknad skördeutveckling från 15-årsperiodens mitt till och med det aktuella skördeåret. Antalet jordbruksföretag med skördeuppgift måste vara minst fem för varje enskilt år som ingår i beräkningsunderlaget. Antalet år med tillräckligt antal jordbruksföretag måste vara minst tio. Vid beräkningen används en regressionsmodell med årtal som förklarande variabel och en stabiliseringsvariabel. Skördeutvecklingen beskrivs med en rät linje, den så kallade trendlinjen.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Normskördar åren 2008-2020

  1. Ping: Sveriges bästa åkerjord finns i Skåne | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Om 2020 varit ett år som genomsnittet de senaste 15 åren skulle spannmålsskörden blivit 5,6 miljoner ton | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s