Om 2020 varit ett år som genomsnittet de senaste 15 åren skulle spannmålsskörden blivit 5,6 miljoner ton

Normskördarna är användbara. Jag har skrivit om dem nu i ett par blogginlägg som en indikation på var i landet jordbruksmarken ger den bästa skörden.

Eftersom normskördarna är ett genomsnitt för de senaste 15 årens skördar så ger de också en bild av hur årets skörd skulle bli om förhållandena vore ”normala”. Allt man behöver göra är att multiplicera dem med årets arealer. I det här fallet har jag tagit normskörden för riket och multiplicerat med den preliminära arealen för riket. Det finns ingen normskörd för vårrågvete så jag har använt normskörden för blandsäd istället.

Vi är ju redan i mitten av juni och vi kan redan se att årets väder påverkar skörden men om allt varit som ett genomsnitt de senaste åren skulle skörden av spannmål blivit 5,6 miljoner ton och skörden av oljeväxter inklusive oljelin 324 tusen ton. År 2019 blev skörden av spannmål 6,1 miljoner ton och skörden av oljeväxter 381 tusen ton.

//Ann-Marie Karlsson

Normskördas

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s