Var finns de ekologiska korna?

Idag har vi publicerat statistik över antalet djur inom den ekologiska djurhållningen. Jag tänkte att vi skulle titta lite extra på de ekologiska korna. I den första figuren  redovisar jag antal mjölkkor och kor för uppfödning av kalvar. 2019 var 19 % av det totala antalet mjölkkor i Sverige ekologiskt hållna. Motsvarande siffra för kor för uppfödning av kalvar var 36 %.

ekokor1

Men var finns djuren? Kommentarerna i det Statistiska meddelandet om ekologisk djurhållning görs främst efter län men vi redovisar även statistik för så kallade produktionsområden. Produktionsområdena tar mer hänsyn till de förutsättningar som påverkar jordbruket såsom jordarternas beskaffenhet och klimat.

I figuren nedan redovisas antalet kor fördelat på åtta produktionsområden. Det vi kan se är att både för mjölkkor och kor för uppfödning av kalvar finns det största antalet i Götalands skogsbygder.

ekokorperprod8

Men om vi sedan i nästa figur tittar på hur stor andel av korna som är ekologiskt hållna inom respektive produktionsområde får vi en annan bild. För mjölkkorna ser vi att Götalands skogsbygder, där flest mjölkkor fanns 2019 har en relativt låg andel jämfört med Götaland norra slättbygder, Svealands slättbygder och Mellersta Sveriges skogsbygder. Även för kor för uppfödning av kalvar har Götalands skogsbygder en relativt låg andel.

ekokor1

Hur många ekologiska kor finns i slättbygderna?

Figuren nedan visar att 43 % av de ekologiska mjölkkorna finns i slättbygder medan 57 % finns i övriga produktionsområden. Denna fördelning har varit relativt stabil mellan åren 2013–2019. Fördelningen är dock skev inom slättbygdsområdena. De ekologiska mjölkkorna finns främst i Götaland norra slättbygder och Svealands slättbygder. Totalt fanns drygt 39 % av de ekologiska mjölkkorna i dessa två produktionsområden. I Götalands södra slättbygder fanns drygt 3 % av mjölkkorna 2019. Som jämförelse kan nämnas att 9 % av de konventionellt hållna mjölkkorna fanns i Götalands södra slättbygder 2019. Värt att notera är att ungefär var fjärde ekologisk mjölkko fanns i Götalands skogsbygder.

När det gäller kor för uppfödning av kalvar var andelen kor i slättbygd mindre än för mjölkkor, 35 %. Även för kor för uppfödning av kalvar var andelen låg i Götalands södra slättbygder. Endast 2 % av korna för uppfödning av kalvar fanns i Götalands södra slättbygder 2019. För konventionellt hållna djur var motsvarande siffra 7 %. En tredjedel av korna för uppfödning av kalvar fanns i Götalands skogsbygder.

//Ulf Svensson

ekokor11

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s