Är du nyfiken på livsmedelskedjan i länet där du bor?

Jordbruksverket har just lanserat ett stort statistiskt material om livsmedelskedjan för varje län i Sverige. I det kan du gå in och få en överblick över alla led i livsmedelskedjan och dessutom göras en djupdykning inom de blå näringarna och jordbruk.

För det mesta publicerar vi statistik områdesvis, ofta med uppdelning per län. I materialet har vi i istället fokuserat på länen och publicerat all statistik om ett län på ett ställe. Materialet gör det alltså mycket lättare att se hur produktion, sysselsättning och produktionsvärde för olika led i kedjan och för olika produkter hänger ihop i ett specifikt län.

Statistik att anpassa och jobba vidare med

Statistiken redovisas som powerpoints tillsammans med Excelfiler. Det innebär att du lätt kan använda just de delar du är intresserad av och naturligtvis också skapa egna jämförelser mellan olika län. Nedan satte jag ihop två diagram från Stockholm respektive Gotland för att jämföra produktionsvärdet i olika led av livsmedelskedjan.

Bilderna visar att produktionsvärdet i primärproduktionen var ungefär lika stort i Stockholms län som i Gotlands län. Det totala värdet i livsmedelskedjan var däremot mycket högre i Stockholm. Det innebär att medan primärproduktionen stod för knappt 2 % av det totala produktionsvärdet i Stockholm var det andelen 43 % på Gotland.

Gotland, Stockholm

Var finns jordbruksmarken?

I materialet finns också en karta där man kan titta på var andelen jordbruksmark av landarealen är störst.

landareal

Var finns konsumtionen och var finns produktionen?

Vi har också gjort en jämförelse av produktion och konsumtion av några viktiga jordbruksprodukter i olika län. Svensk marknadsandel visar hur stor den del av den totala förbrukningen som produceras i landet. Man räknar fram den genom att dividera produktionen i landet med konsumtionen i landet. För att få en indikation av hur det ser ut i länet har produktionen i Dalarnas län dividerats med konsumtionen i länet i följande bild.

marknadsandel

Om du kikar vidare och har frågor eller vill veta mer så kommer vi att ha ett videomöte den 30 juni där du får chansen att träffa oss som arbetet med statistikmaterialet.

// Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s