Oförändrat högt

Fem komma åtta miljarder kronor. Lite drygt. Det var den svenska yrkesmässiga trädgårdsodlingens värde 2019. Och i det stora hela kan man väl säga att inte mycket har hänt sedan året innan, då värdet var… Fem komma åtta miljarder kronor. Lite drygt…

Trädgårdsodlingens värde mellan 2001 och 2019

Trädgårdsodlingens värde mellan 2001 och 2019. Bruna toner visar frilandsodling, medan blå toner visar växthusodling.

Men under ytan syns ett par ganska stora förändringar. Äppelodlingens värde störtdök med 55 procent jämfört med 2018, en följd av frostskador som både påverkade priset och produktionen negativt. Men storleken på fallet berodde också på att 2018 års värde var osedvanligt högt efter en rekordskörd och högra priser.

Även för kruksallat och tomat minskade värdena ganska mycket, medan värdena för bland annat lök, kryddväxter, gurka och snittade tulpaner istället ökade en hel del.

Om allt detta och mer därtill kan du läsa i den rykande färska rapporten ”Trädgårdsundersökningen 2019” som vi släppte idag. Rapporten och all vår statistik finns för övrigt på vår webbplats, som sedan en vecka tillbaka ser helt annorlunda ut.

Numera publicerar vi all vår statistik i vår databas. Dessutom är rapporterna som förklarar och beskriver statistiken lättare att läsa både på skärm och i mobilen. Besök oss, vetja! Och lägg till ett bokmärke för sidan också, så hittar du snabbt tillbaka om du får en impuls att grotta ner dig i vår statistik!

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Trädgård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s