Bovete odlas främst i landskapet Värmland

När jag letade efter vilka grödor som odlades speciellt mycket i olika landskap i förra boveteblogginlägget fick jag ögonen på bovete. Det odlas inte så många hektar bovete i Sverige. Bovete är dock  en gröda som specificeras i jordbrukarnas stödansökningar och vi kan därför få kunskap om grödan trots att arealen som odlas är liten. Arealen för år 2020 är preliminär.

Av statistiken för 2020 kan vi se att 314 hektar åkermark odlas med bovete. Den mesta odlingen, 220 hektar eller 70 %, finns i landskapet Värmland. Odlingen har ökat något de senaste åren till ungefär 300 hektar att jämföra med de betydligt mindre arealerna mellan åren 2005 och 2013. År 2019 var det ungefär 40 företag som odlade bovete. 

Bovete är ingen vetesort och i själva verket inte ens ett spannmål. Bovete är istället släkt med ängssyra och rabarber och innehåller inte gluten. Bovete tröskas och fröna används till exempel till mjöl och gryn. Fransk galette, en sorts crêpes, är gjord på bovete.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer, Landskap, Landskap i Sverige och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s