C14. Arbetsproduktiviteten i jordbruket högre i Sverige än i EU27

En av de kontexindikatorer som används för att beskriva jordbrukssektorn inför den nya jordbrukspolitiken är arbetsproduktivitet. Denna indikator liksom flera andra bygger främst på statistik som samlas in från medlemländerna och finns ganska enkel att använda på Eurostats webbplats. Indikatorn om arbetsproduktivitet finns för jordbruk, skogsbruk och livsmedelsindustrin. För jordbruket är källan den ekonomiska kalkylen för jordbrukssektorn och för livsmedelsindustrin är källan nationalräkenskaperna.

Arbetsproduktiviteten mäts genom att man tar Bruttoförädlingsvärdet och dividerar det med antalet arbetade timmar. Bruttoförädlingsvärdet är produktionsvärdet minus kostnader för varor och tjänster. Ju högre värdet ju mer värde skapas med hjälp av de som arbetar. Hög produktivitet är en nyckel till hög konkurrenskraft.

Nederländerna har högst arbetsproduktivitet inom jordbruket

Beräkningen av arbetsproduktiviteten inom jordbruket visar att Nederländerna har högst produktivitet följd av Danmark. Sverige kommer på nionde plats men över genomsnittet för EU:27. Finland har en arbetsproduktivitet strax under genomsnittet. Länderna med lägst arbetsproduktivitet är Rumänien, Kroatien och Polen.

c14

Luxemburg i har högst arbetsproduktivitet i livsmedelsindustrin

Luxemburg har högst arbetsproduktivitet för livsmedelsindustrin inom EU, följd av Irland, Nederländerna och Sverige. Såväl Danmark som Finland har också en arbetsproduktivitet som är högre än genomsnittet inom EU. Lägst arbetsproduktivitet finns i Bulgarien följd av Ungern och Slovakien.

//Ann-Marie Karlsson

c16

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i kontextindikatorer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s