Slakten av ekologiskt hållna får och lamm minskade 2019

Idag har vi publicerat en rapport med samlad statistik om den ekologiska animalieproduktionen för år 2019. Den visar bland annat att invägningen av ekologisk mjölk 2019 var näst intill oförändrad jämfört med 2018 samtidigt som produktionen av konsumtionsmjölk och syrade produkter minskade. I vår statistikdatabas har vi löpande månatlig publicering av invägningen av ekologisk mjölk, mejeriproduktion samt invägningen av ägg. Statistiken om slakten av ekologiskt hållna djur uppdateras dock bara årligen. I detta blogginlägg ska vi därför titta lite mer på slakten av ekologiskt hållna djur.

2019 ökade slakten av ekologiskt hållna djur för nötkreatur, grisar och slaktkycklingar medan slakten av får och lamm minskade. Av följande figur framgår att slakten av ekologiskt hållna nötkreatur uppgick till 22 400 ton 2019, en ökning med  3 % jämfört med 2018.

nöt

Slakten av ekologiskt hållna får och lamm minskade under 2019 med 10 % jämfört med 2018 och uppgick till knappt 1 100 ton. Slakten av grisar ökade däremot. Mellan 2018 och 2019 ökad slakten med 11 % till 6 100 ton. Även slaktkycklingproduktionen ökade och uppgick till 1 300 ton år 2019, en ökning med 10 % jämfört med 2018.

nöta

Om man tittar på andelen slaktade ekologiska djur i förhållande till den totala slakten i Sverige så kom nötkreaturen upp till en andel på 16 % 2019 och motsvarande andel för får och lamm var 21 %. Produktionen av  ekologiskt hållna grisar och slaktkycklingar är liten i förhållande till den totala produktionen. 2019 var knappt 3 % av slakten av gris ekologisk. Motsvarande siffra för slaktkycklingar var knappt 1 %.

//Ulf Svensson

nötas

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Slakten av ekologiskt hållna får och lamm minskade 2019

  1. Eva skriver:

    På Gotland finns stor andel krav-uppfödda lamm men dom slaktas som konventionella då marknaden inte vill ha dem. Är uppskattningen av ekologiskt hållna djur baserad på ekologisk köttförsäljning så är det en allt ökande diff där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s