Sötlupin-en möjlig protienkälla som odlas på 185 hektar år 2020

Lupin är en baljväxt som ingår i samma familj som t.ex. soja. Det finns olika arter av lupin. Den art som vi har statistik om är sötlupin. Den skiljer sig från den lupin vi ser längs vägarna och i trädgårdarna för att den innehåller låga nivåer av bitterämnen och inte är giftig. Bönan är stor som en ärta och har en proteinhalt som är ungefär som den i soja.

Det pågår odlingsförsök med sötlupin i Sverige. Den är anspråkslös och klarar vårt klimat bättre än t.ex. soja. Den trivs på jordar som inte är så näringsrika men står sig dåligt i konkurrensen mot ogräs.

Vår preliminära statistik visar att sötlupin odlas på 185 hektar år 2020. Odlingen har de senaste fem åren varierat mellan 140 hektar och 185 hektar. Om jag tittar på den senaste 20-årsperioden kan jag se att odlingen enstaka år har varit runt 300 hektar.

Under de senaste åren har 20-30 jordbruksföretag odlat sötlupin.

sötlupin

Marginell odling av soja

sojaI underlagen till Lantbruksregistret hittar jag några få hektar av sojaodling i Sverige. Här har jag slagit ihop grödkoderna 38 (sojabönor, oljeväxt) och 39 (sojabönor, foderväxt)  i stödansökningarna för att få till de 4-6 odlare som krävs för att jag ska kunna redovisa grödan. År 2020 odlades ungefär 30 hektar soja i Sverige.

Statistiken är hämtad från Lantbruksregistret. Grödredovisningen bygger på de arealer som jordbrukarna anger i stödansökan. Det kan också vara bra att tänka på att arealerna är små och att ett enstaka fel någonstans i processen kan ge stort utslag vid jämförelsen mellan åren. Som jämförelse odlar vi i år 20 000 hektar åkerbönor i Sverige.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s