Skog och kombinationsverksamhet viktigare för köttdjursföretag än för mjölkföretag

Det går att vända och vrida på resultaten från den jordbruksekonomiska undersökningen och FADN-resultaten på många sätt. Här håller jag mig till den svenska delen av undersökningen. Den innehåller inte beräknade intäkter från egenproducerat foder utan endast de intäkter som jordbrukaren ser i sin bokföringen. Dessutom innehåller den intäkter från skog.

Här studerar jag vilka verksamheter som genererar intäkter i ett specialiserat köttdjursföretag och i ett specialiserat mjölkföretag.

  • Resultaten visar att för de specialiserade köttdjursföretagen kommer 11 % av intäkterna från skogsbruk medan motsvarande siffra för de specialiserade mjölkföretagen är 3 %. Skogen har alltså viss betydelse för köttdjursföretagen men har marginell betydelse för de flesta mjölkföretagen.
  • Intäkter från kombinationsverksamhet är viktigare för köttdjursföretagen. 15 % av intäkterna kommer därifrån medan motsvarande siffra för mjölkföretag är 6 %.
  • Direktersättningarna är också de viktigare för köttdjursföretag jämfört med mjölkföretagen. 30 % av intäkterna är direktersättning bland köttdjursföretagen medan motsvarande siffra bland mjölkföretagen är 18 %.

//Ann-Marie Karlsson

tot ek1

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s