Mjölkinvägningen inom EU har ökat med 1,4 %

Statistik över invägd komjölk till mejeri finns nu tillgänglig fram till och med juni för samtliga medlemsländer på Eurostats webbplats. Det är därför möjligt att jämföra utvecklingen under det första halvåret 2020 med motsvarande period år 2019. Under perioden januari till juni levererades 74,3 miljoner ton mjölk från mjölkbönderna i EU:s 27 medlemsländer. Under motsvarande period  år 2019 var leveranserna 73,3 miljoner ton. Det är en ökning med 1,4 % eller 1 miljon ton.

Det land som ökat sin mjölkproduktion mest är Cypern med 12 %,  följt av Luxemburg med 8 %, Bulgarien med 6 % , Tjeckien med 5 % och Ungern och Belgien med 4 % vardera. I Italien, Malta och Kroatien minskade mjölkproduktionen.

Det länder som i ton räknat ökat sin produktion mest med mer än 160 tusen ton ärPolen med 170 tusen ton, Nederländerna och  Tyskland med 166 tusen ton vardera och Irland med 161 tusen ton.

De tre länder som producerar mest mjölk inom EU är  Tyskland, Frankrike och Nederländerna. De producerar tillsammans knappt hälften av mjölkproduktionen inom EU.

//Ann-Marie Karlsson

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s