Mjölkproduktionen ökar i Danmark, minskar i Sverige och Norge men är oförändrad i Finland

I dagarna publicerade vi en statistikrapport om animalieproduktionen under juli månad. Av den kan man se att i juli 2020 levererades totalt 234 200 ton mjölk till mejerierna. Ungefär 17 %, eller 39 800 ton, av den totala mjölkinvägningen utgjordes av ekologisk mjölk. Jämfört med samma månad förra året ökade den totala mjölkinvägningen med 4 %  och den ekologiska mjölkinvägningen med  6 %.

Om jag studerar mjölkinvägningen sedan 1995 och jämför Sverige med övriga nordiska länder kan jag se att jämfört med år 1995 så

  • är mjölkinvägningen oförändrad i Finland
  • har mjölkinvägningen minskat med 13 % i Norge
  • har mjölkinvägningen minskat med 17 % i Sverige
  • har mjölkinvägningen ökat med 25 % i Danmark

Jag roade mig också att ta fram statistiken månad för månad. Som ni kan se så finns det en mindre månadsvariation i de nordiska länderna där mjölkproduktionen är som högst under april-maj och som lägst under hösten. Månadsvariationen är något större i Norge än i övriga nordiska länder.

Jag kunde dessutom inte låta bli att lägga till Irland eftersom deras mjölkinvägning varierar så mycket under året. Mjölkinvägningen är sex gånger så stor i april då den är som högst som den är i januari. Irland är också ett av de EU-länder som ökat sin produktion mest mellan åren 1995 och 2019,  från 5 288 tusen ton till 8 227 tusen ton. Det är en ökning med 55 %.

//Ann-Marie Karlsson

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion, Internationellt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s