Vi äter 9 kilo morotsmums och odlar 1 700 hektar åker med morötter

I vår trädgårdsstatistik följer vi produkti0nen av morötter. År 2019 var skörden av morötter 107 tusen ton. Det är en ökning från år 2018 då den var 93 tusen ton.

Morötter odlades på 1 709 hektar år 2019. Arealen har varit ungefär lika stor de senaste tre åren.

Antalet företag som odlar morötter har varit omkring omkring 300 stycken åren 2011, 2014 och 2017. Det vill säga de år vi gör totalundersökningar av trädgårdsföretagen. Mellanliggande år bygger statistiken på urvalsundersökningar.

Vi följer också direktkonsumtionen av morötter. Direktkonsumtionen är de morötter vi köper hem från butiken eller äter ute på restaurang.  Den visar preliminärt att vi köpte hem 9 kilo morötter år 2018. De senaste åren har direktkonsumtionen varit ungefär 10 kilo per person och år. Siffran kan jämföras med perioden 2002-2010, då den var något kilo lägre.

1 % av alla morötter i Sverige odlas i våra hemträdgårdar

För några år sedan gjorde vi en studie av fritidsodlingen av grönsaker och bär. Den visade att ungefär 250 000 hushåll skördade morötter år 2012.

Den sammanlagda skörden blev 1,4 tusen ton. Mängden kan jämföras med den kommersiella odlingen där skörden var 129 tusen ton år 2012.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion, Trädgård och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s