Kanelbullar kräva kaffe

Det är kanelbullens dag idag, men skulle nog lika gärna också kunnat vara kaffets dag. För vad är väl en kanelbulle utan kaffe? Vi har inte statistik över konsumtionen av kanelbullar, men väl över konsumtionen av kaffe.

Eftersom kaffe alltid importerats går det att följa kaffekonsumtionen långt tillbaka i tiden. Jag startar år 1866 och kan då se att vi konsumerade ungefär 1,6 kg rostat kaffe per person år 1866. Konsumtionen stiger till runt 5 kg per person och år strax före första världskriget. Kaffekonsumtionen steg snabbt efter första världskriget och var hög under mellankrigstiden, då den låg runt 6 kg per person och år.

Ransonering under världskrigen

Under både första och andra världskriget ransonerades kaffe. Under det första världskriget fanns ett ransoneringssystem mellan åren 1916-1919 och under det andra världskriget från och med mars 1940. Ransoneringen upphörde i oktober 1945 för att återigen införas i mars 1947. Ransoneringen upphörde under augusti 1951. Kaffe var alltså inte ransonerat under år 1946. Återhämtningen efter andra världskriget var långsammare och det tog ända till mitten av 1950-talet innan nivån motsvarade den före kriget.

Kaffekonsumtionen ökade därefter och kulminerade runt 11 kg per person och år 1976. Följande år sjönk konsumtionen åter till 8 kg per person och år. Den dramatiska nedgången 1977 kan förklaras av kraftigt minskade skördar med betydande prishöjningar på kaffe som följd. Därefter har kaffekonsumtionen i stort sett varit konstant och pendlat runt 8 kg per person och år. I den senaste rapporten om konsumtionen i Sverige 2018 redovisas dock 7,6 kg rostat kaffe och 0,3 kg kaffe- och teextrakt (t.ex. snabbkaffe) per person och år. 

Priset på kaffe går också att följa kaffepris såväl i indexserier som i gamla årsböcker från SCB. Du kan läsa mer i det här blogginlägget.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kanelbullar kräva kaffe

  1. Shyam Basnet skriver:

    Kaffekonsumtionen minskade efter 1976, eftersom kanske människor var mer medveten om överkonsumtionen av kaffe. Till exempel, Nu hittar vi många manniskor som vill sjunka kaffekonsumtionen, och byta vanor att drycka te. Jag just gissar det och har inga bevisen.
    //Shyam Basnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s