Under 1960-talet jagar kornet i racerfart förbi havren som den gröda som odlas på mest areal i Sverige

Det är fredag eftermiddag och då måste man ju få leka litet och testa nya saker. Vi har gjort en animation som visar odlingen av olika spannmålsgrödor sedan år 1866. För att det inte ska hoppa ohejdat mellan enskilda år har vi använt treårsmedelvärden.

Jag visar här en stillbild från 1964 där man kan se att kornet precis håller på att jaga ifatt havren som den gröda som odlas på mest areal. Avkastningen i kilo per hektar finns på den vänstra axeln. År 1964 har alltså höstvete den högsta avkastningen per hektar. På den nedre axeln finns arealen i hektar. Havre är alltså den gröda som odlas på flest hektar. Bubblans storlek speglar totalskörden av grödan. Av den kan man se att korn och havre är de grödor som gett högst totalskörd 1964.

Det är kanske bara jag, men jag tycker det är litet kul att se hur avkastningen ökar och hur kornet i racerfart tar över tätplatsen som den mest odlade grödan under 1960-talet. Jag ska kanske inte avslöja slutet men höstvetet tar hem segern.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s