241 000 renar i vinterhjorden år 2019 och 49 600 slaktade renar år 2019/2020

Det är samernas nationaldag idag den 6 februari. Vad passar då bättre än att surfa in på Sametingets hemsida och leta fram intressant statistik till exempel om rennäringen. Nedan visar jag antalet slaktade renar 1996/97 till 2019/2020.

Tidsserien innebär att påverkan från corona-pandemin inte ännu syns i statistiken. Sametinget bedömde i juni att av den totala renslakten under ett år går vanligen ca 66% till dagligvaruhandeln och 34% till restaurang- och konferensbranschen. Framförallt den del som säljs till restaurang- och branschen påverkas negativt av pandemin.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-14.png

Hemsidan visar också statistik över antalet renar i vinterhjorden. År 2019 var antalet 241 000 renar. Renantalet har varit relativt konstant sedan år 1995.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s