År 2020 var 15 procent av alla arrendeavtal i Sverige gratis

Vi har just publicerat officiell statistik om arrendepriserna i Sverige åren 2019 och 2020. Andelen gratisarrenden varierar i Sverige. I diagrammet nedan ser man tydligt hur mycket vanligare det är med gratisarrenden i norra Sverige jämfört med i södra Sverige.

Ökningen av andelen gratisarrenden på riksnivå mellan 2018 och 2020 kan delvis förklaras av att andelen gratisarrenden ökat från 38 % till 44 % i Norra Sverige och andelen ökat från 29 % till 33 % i Norra Mellansverige mellan samma år.

Arrendepriset för jordbruksmark med och utan gratisarrenden påverkas mest i Norra Sverige där andelen är hög. Arrendepriset är där i genomsnitt 200 kr per högre per hektar om gratisarrendena exkluderas. I Norra Mellansverige är motsvarande prisskillnad 144 kr per hektar.

Ylva Olsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Priser och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s