Grattis Lettland och Litauen, länder där mer än 40 % av alla jordbruk styrs av en kvinna

Eurostat har en statistik över män och kvinnor i jordbruket. Varje företag har en driftsledare. Driftsledaren är den person som leder verksamheten i jordbruksföretaget. Är företaget en fysisk person är driftsledaren ofta densamma som företagaren. Om företaget är en juridisk person, till exempel ett aktiebolag, är driftsledaren den person som leder den dagliga driften av företaget.

Statistik från Eurostat visar att år 2016 leddes 28 % av jordbruksföretagen i EU av en en kvinna. Det är samma andel som år 2013 då andelen också var 28 %.

I Lettland och Litauen är 45 % av driftsledarna kvinnor. I Sverige är andelen 15 %

Våra baltiska grannar Lettland och Litauen är de två länder där andelen kvinnor är högst 45 %. Litauen följs av Rumänien och Estland med 34 % respektive 33 %. Andelen är lägst i Nederländerna med 5 %. I Sverige är den 15 %.

Studerar jag däremot hur stor andel av arealen som brukas med en kvinna som driftsledare så kan vi se att den är lägre. Företag där en kvinna är driftsledare brukar alltså i genomsnitt mindre areal än företag med en man som driftsledare.

Det land där andelen jordbruksmark som brukas av företag där en kvinna är driftsledare är störst är:

  • Lettland (27 %)
  • Litauen (25 %)
  • Österrike (24 %).

I genomsnitt brukar företag där driftsledaren är en kvinna 13 % av jordbruksmarken i EU. I Sverige är andelen 8 %. I Sverige såväl som i EU brukar alltså företag med en kvinna som driftsledare ungefär hälften så mycket areal som sina manliga kollegor.

Det är också möjligt att se vilka typer av företag som har en kvinna respektive man som driftsledare. Statistiken visar att det är vanligare att kvinnor är driftsledare för små växtodlingsföretag än för specialiserade djurföretag.

Kvinnor är äldre

42 % av kvinnor som driftsledare är äldre än 65 % år att jämföra med 29 % av männen. Samtidigt är 34 % av kvinnor som driftsledare yngre än 54 år att jämföra med 45 % av männen. Cirklarna är skalenliga, vilket också visar att fastän andelen kvinnor som är minst 65 år är högre än andelen män så är antalet män som är minst 65 år större. Anledningen är förstås att det totala antalet driftsledare som är män är fler.

Statistiken avseende driftsledarnas ålder kan studeras medlemsland för medlemsland. Statistiken visar att:

  • störst andel kvinnor är yngre än 54 år i Finland, följt av Österrike och Tyskland.
  • Störst andel män som är yngre än 54 år finns i Österrike följt av Frankrike och Estland.
  • Störst andel kvinnor som är 65 år eller äldre finns i Rumänien följt av Portugal och Cypern.
  • Störst andel män som är 65 år eller äldre finns i Portugal följt av Cypern och Italien.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema: EU och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s