Tre av fyra arrendeavtal innehåller enbart mark

I statistiken om arrendepriser som vi publicerade förra veckan och bloggade om igår så frågar vi också om det ingår mer än mark i arrendet som skulle kunna påverka priset. I 75 % av arrendeavtalen ingår det inget, förutom mark, som påverkar priset.

Stödrätter påverkar priset i 20 % av arrendeavtalen

Vi frågar därför om stödrätter påverkar arrendepriset. Åren 2019 och 2020 påverkade stödrätter priset i drygt 20 % av arrendeavtalen. Andelen var något lägre i NUTS2-regionen Norra Sverige, och något högre i Sydsverige.

Andelen arrendeavtal där maskiner, byggnader och annan utrustning för jordbruksverksamheten ingick i avtalet var för år 2020 cirka 6 % och tycks vara vanligare i södra Sverige jämfört med norra.

Övrigt, till exempel bostadshus, ingick i cirka 1 % av arrendeavtalen. . Andelarnas storlek ska tolkas med viss försiktighet då vi inte har beräknat något medelfel till dessa.

Vem söker stöd för marken som arrenderas

I arrendeprisundersökningen för 2019-2020 var det för första gången med en fråga gällande vem som söker stöd för marken som respektive arrendeavtal avser. Resultaten visar att för 93 % av avtalen är det arrendatorn som söker stöd. För 5 % avtalen är det ägaren som söker stöd och för 2 % vet man inte vem som söker stöd alternativt att ingen söker stöd för marken.

Det finns skillnader beroende på var i landet avtalen finns. I södra Sverige är det vanligare att ägaren söker stöd. Där söker ägaren stöd för ungefär 8 % avtalen. I norra Sverige är motsvarande siffra ungefär 1 %

//Ylva Olsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s