Vi firar pi-dagen med 23 cirkeldiagram över åkermark i Sverige och EU

Det är något alldeles speciellt med den 14/3 för då firas pi-dagen. Pi är lika med just 3,14 och används för att till exempel räkna ut arean av en cirkel (radien * radien * pi). Vad kan därför vara mer passande än att litet i förväg, pi-dagen är ju på söndag, fira med att visa några cirkel-diagram.

Cirkeldiagram är litet luriga och ofta när man visar flera cirkeldiagram bredvid varandra så bryr man sig inte om att ytan borde vara olika stor. Om ni bläddrar i bloggen kommer ni att hitta många exempel på att jag inte gjort det. I måndagens blogginlägg ritade jag dock skalenligt om någon vill kolla. Här använder jag också pi och visar ytan korrekt.

Nedan visar jag arealen åkermark i Sverige och i EU där ytan i respektive bubbla speglar ytans storlek. Ytan i EU är ungefär 38 gånger större än den i Sverige.

Vad odlas på åkermarken i Sverige från Norrbotten till Skåne?

I maj ritade jag upp åkermarken i Sveriges alla län och vilka grödor som odlas på åkermarken. Cirkeldiagrammen är skalenliga och ett exempel där pi kom till nytta.

Arealen åkermark i Sverige är 2 549 500 hektar år 2020, vilket i stort sett är oförändrat jämfört med år 2019. Detta och mycket mer kan du läsa om i vår statistikrapport om användningen av jordbruksmark. Spannmålsodlingen odlas i år på 33 % av den totala arealen åkermark, medan vall och grönfoderväxter upptar 38 %.

Nedan kan du se åkermarkens fördelning län för län i cirkeldiagrammen. Det bli tydligt att vall och grönfoderväxter dominerar i norr medan potatis endast odlas i Skåne i någon större utsträckning. Cirklarnas olika storlek motsvarar ungefär hur åkermarkens storlek skiljer sig åt mellan länen. Det blir tydligt att Västra Götalands län och Skåne län har stora arealer av jordbruksmark.

//Ann-Marie Karlsson

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1ny.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är fc3b6rklara.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2ny.png
syda
syd
förklara

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s