Köttkonsumtionen minskade med knappt 4 kilo per person mellan åren 2019 och 2020

Idag har vi publicerat preliminär statistik över Totalkonsumtionen av kött år 2020. Den visar att konsumtionen av kött minskade med knappt 4 kilo mellan åren 2019 och 2020.

Totalkonsumtionen kallar vi ibland också förbrukning eller åtgången av kött för konsumtion. Den mäts i ”slaktkroppsvikt” alltså vara med ben. Den totala siffran för Sverige räknas per person genom att totalkonsumtionen slås ut på det genomsnittliga antalet personer i Sverige under året.

Totalkonsumtionen beräknas som import minus export plus svensk produktion.

Åsa Lannhard Öberg har analyserat vad minskningen beror på. För att sammanfatta så äter vi mindre kött, men det kött vi äter är i större utsträckning svenskt. Analyserar vi delarna kan vi se att importen minskar samtidigt som svensk produktion och export ökar. Sammantaget minskar dock importen mer än produktionen ökar vilket innebär att konsumtionen minskar. Du kan läsa mer i vårt pressmeddelande här.

60 år av jämförbar konsumtionsstatistik 1960-2020

Statistiken över totalkonsumtionen finns i vår statistikdatabas. I ett längre perspektiv kan vi se att det finns perioder med såväl ökning som minskning av totalkonsumtionen av kött. De senaste åren har konsumtionen minskat med ungefär 2 kilo per person och år för att mellan de senaste åren, 2019 och 2020 minska litet mer, med knappt 4 kilo per person. Totalkonsumtionen av kött är nu nere på samma nivå som vid sekelskiftet, för 20 år sedan.

Diagrammet visar också att ökningen under perioden 2000 till 2010 främst berodde på att totalkonsumtionen av fjäderfäkött, det vill säga framförallt kyckling, ökade. Totalkonsumtionen av kyckling låg stabilt runt 5 kg per person och år fram till slutet av 1980-talet. Därefter ökade den stadigt fram till år 2016. De senaste åren har den däremot minskat något. Totalkonsumtionen är ändå ungefär lika stor för fjäderfäkött som för nötkött.

Det köttslag vi konsumerar mest av är griskött. Ökningen av totalkonsumtionen under slutet av 1970-talet förklarades främst av en ökning av konsumtionen av griskött. De senaste åren har totalkonsumtionen av griskött minskat.

Det finns en del att tänka på när man funderar kring köttkonsumtionen. Här har vi beskrivit olika sätt att mäta från hage till mage.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Köttkonsumtionen minskade med knappt 4 kilo per person mellan åren 2019 och 2020

  1. Pingback: Totalkonsumtion (förbrukning av kött) åren 1960-2018 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s