Mellan 2016 och 2020 har antalet tackor och baggar ökat i Norrbottens län, Västerbottens län och Dalarna län.

Antalet tackor och baggar har minskat de senaste åren. I hela Sverige har antalet minskat med 18 000 djur mellan åren 2016 och 2020, vilket motsvarar 6 %. Det finns tre län där antalet tackor och baggar har ökat. De är Norrbottens län, Västerbottens län och Dalarna län. Ökningen är störst i Norrbottens län där antalet ökat med 582 djur eller 21 %.

I övriga län har antalet tackor och baggar minskat. Antalet djur har minskat mest på Gotland följt av Västra Götalands län och Södermanlands län. Minskningen är störst i Gävleborgs län där minskningen är 20 %, följt av Södermanlands län där den är 17 %.

Det finns flest tackor och baggar i Västra Götalands län följt av Gotlands län och Skåne län. Knappt 40 % alltså fyra av tio tackor och baggar finns i dessa tre län. Antalet tackor och baggar är minst i Norrbottens län.

Utvecklingen av antalet tackor och baggar mellan åren 1981- 2020

Antalet tackor och baggar var strax under 200 tusen fram till början av 2000-talet. Därefter ökade antalet stadigt under en tio-årsperiod. Mellan åren 2011 och 2017 var antalet strax under 300 tusen för att de senaste åren minskat något.

De år som är markerade i mörkgrönt gjordes totalundersökningar av antalet tackor och baggar. Det innebär att vi frågade alla jordbrukare som ingår i Lantbruksregistret om de hade tackor och baggar. De år som markerade med en ljusare grön färg gjorde vi urvalsundersökningar. För hela riket är medelfelen låga, men för enskilda län kan medelfelen, det vill säga osäkerheten i resultaten, vara litet högre. Det är därför jag valt att beskriva utvecklingen i länen mellan åren 2016 och 2020 då totalundersökningar gjordes.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s