April april får mig att tänka på sill

Och om vi möjligen har någon statistik om sill i våra statistikgömmor. Jag hittade inte mycket. Jag hittade en rapport om export och import. I den är sill och strömming summerad, och det kan man ju kanske ursäkta när det egentligen är samma fisk. Fisken byter bara namn beroende på var den är fångad. Det kanske är det som är det luriga med sill?

Av statistiken kan jag se att vi år 2019 importerade15 tusen och exporterade 92 tusen ton sill och strömming.

När jag gick tillbaka i våra historiska gömmor hittade jag också priser för salt sill, strömming och torsk. Jag visar statistiken så långt den finns. Källan till figuren är SCB och Statistiskt årsbok för Sverige.

Eftersom inflationen var så hög under 1970-talet att det är svårt att tolka utvecklingen, så redovisar jag priset både i löpande priser och inflationsjusterat i 1956 års prisnivå. Siffrorna visar att strömming kostade mindre än salt sill, medan salt sill och torsk var ungefär lika dyra fram till början av 1980-talet då priset på salt sill minskade i förhållande till torsk. Efter 1980-talet har priset för torsk ökat och priset var år 2012 betydligt högre än priset för strömming.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s