Animalieproduktionen är störst i Skåne

I den statistikrapport om animalieproduktion som vi publicerade i förra veckan har vi också fördelat slakten efter län och efter företagens storlek.

Det är alltså möjligt att se hur produktionen av griskött, nötkött samt får- och lammkött fördelar sig mellan olika regioner i Sverige. Slakten av större lantbruksdjur, nötkreatur, gris samt får och lamm, följer det totala antalet djur av respektive djurslag som finns i länen. Det gör att län med fler djur av ett djurslag kommer att ha en större andel av slakten för detta djurslag.

I hela Sverige svarar gris för 63 % av slaktvolymen, nötkreatur för 36 % och får och lamm för endast 1 %.

Av diagrammet nedan kan man se att slakten av nötkreatur är störst i Västra Götalands län med 24 tusen ton följt av Skåne län med 22 tusen ton och Kalmar län med 15 tusen ton. Ungefär 45 % av allt nötkött produceras i de tre länen där produktionen är störst.

Mest griskött produceras i Skåne med 74 tusen ton. Skåne följs av Västra Götalands län med 54 tusen ton och Östergötlands län med 16 tusen ton. Ungefär 57 % av produktionen av griskött finns i dessa tre län.

Produktionen är inte jämnt fördelad i riket. Jönköpings län följt av Jämtlands län och Kronobergs län är de län där störst andel av produktionen består av nötkött.

Andelen griskött är störst i Västmanlands län följt av Skåne län och Blekinge län. Det län där andelen får och lamm är störst är som kan förvänta sig Gotlands län, följt av Stockholms län och Dalarna län.

Animalieproduktionen är störst i Skåne och minst i Jämtlands län.

I Skåne produceras 25 % av animalierna i Sverige. Skåne följs av Västra Götalands län med 20 % och Hallands län med 9 %. Produktionen i de tre största länen motsvarar mer än hälften av all animalieproduktion i Sverige. Jämtlands län, Västernorrlands län och Dalarna län är de län där animalieproduktionen är minst.

Produktionen av nötkött griskött och fårkött var 96 tusen ton i Skåne år 2020. I Västra Götalands län var den 79 tusen ton och i Hallands län 33 tusen ton.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s