Investeringar i maskiner och redskap från 1970-talet till år 2020

I början av året publicerade vi en rapport kallad ”Jordbrukets investeringar i maskiner och redskap 2018”. Lite sent kan tyckas, men samtidigt publicerade vi motsvarande rapporter för 2019 och 2020. Så brukar vi förstås inte göra i vanliga fall. I det här blogginlägget ska vi berätta mer om den här rapportserien och hur det kom sig att vi publicerade flera rapporter på samma gång. Men vi ska börja med att förklara vad rapportserien INTE är.

Rapporterna om jordbrukets investeringar i maskiner och redskap tillhör inte Sveriges Officiella Statistik (SOS) och därför omfattas de inte av samma krav på kvalitet och dokumentation och de har inga fasta publiceringsdatum. Anledningen till det är att de baseras på underlagsstatistik vi tar fram för vår Ekonomiska kalkyl för jordbrukssektorn. Investeringsstatistiken är bara en liten del av EAA, men tillräckligt viktig för att vi ska göra en undersökning om den. I mån av tid publicerar vi våra resultat så de kommer till gagn för så många som möjligt, trots att vi inte måste. Den här gången dröjde rapporten för 2018, men då kunde vi färdigställa 2019 och 2020 års rapporter samtidigt.

Vi vill alltid minimera uppgiftslämnarbördan våra undersökningar skapar och när vi kan gör vi gärna det genom att samarbeta med aktörer i branschen. I det här fallet har vi ett högt värderat samarbete med branschorganisationen. Undersökningen om jordbrukets investeringar i maskiner och redskap samlar nämligen inte in jordbrukarnas uppgifter om deras köp, en sådan undersökning skulle bli väldigt besvärlig för alla inblandade. Istället samlar vi in uppgifter om försäljningen av maskiner och redskap för jordbruk, från generalagenter. Genom att vända oss till Maskinleverantörerna, som redan har bra koll på branschen och sina medlemmar, får vi in ett pålitligt underlag samtidigt som vi minimerar uppgiftslämnarbördan. Från dem får vi årligen uppgifter om försäljningen för deras medlemmar och för det är vi mycket tacksamma.


Men, alla generalagenter är inte medlemmar i Maskinleverantörerna och därför gör vi vart tredje år en totalundersökning där vi försöker samla in uppgifter från alla aktörer. Åren däremellan gör vi framskrivningar av våra egna data med hjälp av uppgifter från Maskinleverantörerna. Det är inte alltid lätt, delar av marknaden är mycket volatil och i ständig förändring. Har DU märkt av någon trend eller förändring i vilka maskiner, utrustning och redskap som är viktiga för Jordbrukarna, något vi bör titta närmare på? Vi tar gärna emot dina tips! Hör av dig till statistik@jordbruksverket.se. Är du kanske generalagent och vill hjälpa till genom att delta i undersökningen för år 2021? Hör av dig du med, så återkommer vi tidigt 2022 när det blir dags!

Hur utvecklas själva maskininvesteringarna då? Jo, det kan du se i diagrammet nedan. Intressant nog verkar varken 2018 års torka eller Covid-19 –pandemin hittills ha haft någon märkbar påverkan. Men det är i stora drag, för detaljer får ni fördjupa er i rapporterna!


Jordbrukets investeringar i maskiner och redskap år 2018

Jordbrukets investeringar i maskiner och redskap år 2019

Jordbrukets investeringar i maskiner och redskap år 2020

// Johan Holmer

Diagram: Jordbrukets investeringar i maskiner och redskap 1970–2020 i fasta (2020 års) priser, miljoner kronor


Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s