51 % av spannmålsarealen består av höstsådda grödor i år

I år odlar jordbrukarna i Sverige 1 014 200 hektar med spannmål enligt vår preliminära statistik över vilka grödor som odlas år 2021. Det är en ökning med 7 500 hektar, motsvarande knappt 1 procent, jämfört med 2020. Ökningen beror främst på att arealen med höstvete har ökat med 39 300 hektar till 440 700 hektar. Årets höstveteareal är den största som uppmätts sedan mätningarna började 1916 och därmed vågar jag påstå den högsta någonsin i Sverige. Höstvete är den höstsådda gröda som odlas på mest areal, medan övriga höstsådda grödor höstrågvete, höstkorn och råg tillsammans odlas på 78 000 hektar. Jag räknar här råg till de höstsådda grödorna eftersom andelen råg som sås på våren enbart är någon

Den vanligaste vårsådda grödan är vårkorn som odlas på 259 000 hektar följt av havre som odlas på 179 000 hektar. Vårvete odlas på 46 000 hektar medan blandsäd och vårrågvete tillsammans odlas på drygt 10 000 hektar.

De tre största spannmålsgrödorna i Sverige är alltså höstvete, vårkorn och havre som tillsammans står för 87 % av den odlade spannmålsarealen.

År 2021 odlades 519 000 hektar med höstsådda spannmålsgrödor och 495 000 hektar med vårsådda spannmålsgrödor. Drygt hälften av arealen besåddes alltså redan i höstas. Diagrammet ovan visar att andelen höstsådda grödor skiljer sig åt mellan åren. År 2018 sticker ut som ett år med litet höstsådd eftersom vädret hösten 2017 försvårade höstsådden. År 2018 odlades därför vårkorn istället för höstvete.

Mest höstsådd i Östergötlands län

Andelen höstsådda arealer är i år högst i Östergötlands län med 75 %. Andra län med stor andel höstsådda grödor är Södermanlands län, Kalmar län och Skåne län. I Norrbottens län och i Västerbottens län består mer än 99 % av spannmålsarealen av vårsådda grödor. I södra Sverige märks också Jönköpings län och Kronobergs län med mindre arealer höstsådda grödor.

Havre dominerar i Värmland och höstvete dominerar i Östergötland

I diagrammet nedan syns andelen av olika grödor. I diagrammet har de höstsådda grödorna olika nyanser av gult och grönt medan de vårsådda grödorna är blå. I Värmland dominerar havre. 43% av den areal som odlas med spannmål i Värmland består av havre. I till exempel Östergötland och Skåne är höstvete vanligast. I Norrlandslänen Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten dominerar vårkorn. Vårkorn är också den vanligaste grödan i Jönköpings län och i Kronobergs län.

Du hittar underlaget till diagrammen i här.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s