10 i topp: Kommuner med mest omställd ekologisk åkermark

I vår statistik om ekologisk produktion redovisar vi arealen ekologisk odling per kommun. I tablån till höger kan du se att Åmål kommun är den kommun där andelen ekologiskt omställd åkermark av den totala arealen åkermark är högst, hela 79 %. På andra plats kommer Nora med 57 %, följt av Gullspång med 56 %. På delad nionde plats med 42 % återfinns Aneby, Malung-Sälen och Gävle kommuner.

Om jag istället hade tittar på de kommuner som har mest ekologiskt omställd åkermark i hektar så kommer Gotland på första plats med 12 391 hektar följt av Linköping med 11 379 hektar och Uppsala med 9 270 hektar.

På kartan nedan redovisar jag samtliga kommuner. Du kan föra pilen över kartan och se andel och areal ekologiskt omställd åkermark. Den ekologiska åkermarken kopplas till de företag med ekologisk odling som finns i den kommunen där företagets brukningsplats finns, medan den totala åkermarken räknas som den åkermark som finns i kommunen. Kommuner med mindre än 200 hektar åkermark är inte med på kartan.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s