Om väderförhållandena 2021 varit normala skulle spannmålsskörden blivit nästan 5,9 miljoner ton.

Vi har nu publicerat statistikrapporten Normskördar för 2021. Syftet med normskördeberäkningarna är att visa den skörd som man kan förvänta sig under normala odlings- och väderbetingelser. Normskördarna beräknas, lite förenklat, som ett genomsnitt av hektarskördarna för de senaste 15 åren plus en beräknad skördeutveckling.

Kombinerar vi normskördarna 2021 med de preliminära grödarealerna 2021 kan vi beräkna hur årets skörd skulle bli om förhållandena vore ”normala”. Beräkningarna redovisas i figuren nedan. Nu har vi ju kommit en bit in på året och vädret har redan påverkat skörden, men om allt varit som genomsnittet de senaste åren skulle skörden av spannmål blivit nästan 5,9 miljoner ton och skörden av oljeväxter inklusive oljelin 365 tusen ton. År 2020 blev spannmålsskörden närmare 6 miljoner ton och skörden av oljeväxter knappt 343 tusen ton.

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s